Știre

„Noapte albă” la Grădina Botanică, în cadrul festivalului „Colours of Cluj”

articol adaugat in 23 Iulie

Prima ediţie a festivalului „Colours of Cluj”, care se va desfăşura în perioada 1-4 august, propune un eveniment inedit adresat celor care iubesc arta şi natura deopotrivă: „Noapte albă la Grădina Botanică”. Astfel, sâmbătă, 3 august, de la ora 19.00 şi până spre miezul nopţii, vizitatorii Grădinii Botanice vor avea ocazia să afle mai multe despre frumuseţile naturii ascunse aici şi să asiste la momente muzicale, poetice, de teatru şi dans, printre care un recital unic, creat special cu această ocazie.

„Noaptea albă” va începe la ora 19.00 cu tururi ghidate de specialişti ai Grădinii, care vor prezenta speciile rare adăpostite de acest spaţiu special, urmate, de la ora 21.00, de spectacolele de pe scena amenajată în Câmpia Transilvană (traseul spre acest loc va fi marcat).

În atmosfera Grădinii Botanice vor răsuna acorduri de pian, vioară şi violoncel, aduse de trio-ul Mira Gavriş (pian) – Radu Dunca (vioară) – Vilhelm András (violoncel), care va interpreta o serie de lucrări din repertoriul compozitorilor Serghei Rachmaninov, Antonin Dvorak şi Astor Piazzolla.

Concertului instrumental îi va urma, de la ora 22.00, un recitat creat special pentru această ocazie de către mezzosoprana clujeană Iulia Merca, cea mai bună solistă a anului (premiu obţinut la Gala Operelor Naţionale). Momentul va cuprinde, într-o alăturare inedită, un recital de arii de operă (F. Schubert, J. Offenbach, T. Brediceanu, G.F. Handel, W.A. Mozart, L. Delibes) şi de poeme din textele trupei Semnal M, scrise de Iuliu Merca şi István Boldijar. Recitalul îi va avea ca invitaţi pe soprana Simona Băltog şi trio-ul Mira Gavriş - Radu Dunca - Vilhelm András.

„Noaptea albă” se va încheia cu spectacolul de teatru-dans ”This is my body. Come into my mind” (ora 23.00), în regia  Alexandrei Felseghi, cu  Diana Buluga şi Raluca Lupan. Este vorba despre un spectacol creat de compania clujeană Create.Act.Enjoy, formată de tineri absolvenţi ai şcolii clujene de teatru şi film, o producţie ce a participat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, ajungând până în India.

Pentru o seară cât mai plăcută, organizatorii au pregătit în apropierea scenei şi o terasă. Accesul la eveniment este gratuit, aşa cum sunt toate acţiunile din cadrul „Colours of Cluj”. Cu toate acestea, pentru a sprijini Grădina Botanică, organizatorii au decis să păstreze taxa de intrare care este, ca şi în restul anului, de 5 lei. Studenţii şi angajaţii Universităţii „Babeş-Bolyai” au acces gratuit, iar copiii, elevii şi studenţii altor universităţi beneficiază de 50% reducere.

Despre invitaţii la „Noapte albă la Grădina Botanică”

Mezzosoprana Iulia Merca a urmat cursurile de canto ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Gheorghe Roşu. În prezent, este studenta sopranelor Niculina Mirea şi Diane Soveiro din New York, solistă la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi asistent universitar în cadrul academiei de muzică clujene. Finalistă a Concursului „Opera-Festival and Competition with Mezzo” (Szeged, 2009), a cântat pe scene din SUA,  Japonia, China, ElveţiaItalia, Ungaria şi Austria şi a participat la Gala Unesco- Unicef din 2003, de la Veneţia. Palmaresul competiţional include premiile I şi II la Olimpiada Naţională de Muzică – Secţiunea Canto (1998 şi 1999), Marele premiu la Concursul Liceului de Muzică

„Hariclea Darclée” (Brăila, 1999) şi la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2003).  Anul acesta a primit premiul pentru cea mai bună solistă din ţară la Gala Operelor Naţionale.

Soprana Simona Băltog şi-a perfecţionat arta interpretativă la academia de muzică clujeană, unde a absolvit studiile universitare şi post-universitare. A absolvit cursul de master în 2012, cu interpretarea rolului Gilda din opera „Rigoletto” de G. Verdi. În acelaşi an a câştigat premiul special al juriului la concursul „Ion Dacian” la Teatrul de Operetă Bucureşti. În urmă cu doi ani a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca în premiera naţională a ”The Sound of Music”  de R. Rodgers, unde a interpretat rolul Liesl, iar din acest an este colaboratoarea instituţiei pentru rolul Gretel din spectacolul „Hansel şi Gretel” de H. Humperdink.

Pianista Mira Natalia Gavriş a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în 2010, la clasa prof.univ.dr. Adriana Bera. Palmaresul ei cuprinde o bogată activitate concertistică (atât recitaluri instrumentale şi concerte cu orchestra, cât şi recitaluri camerale şi de acompaniament, în ţară şi străinătate) şi numeroase premii la concursul naţionale şi internaţionale, printre care: Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică şi Coregrafie (2006, Arad), Premiul II şi premiul special oferit de Fundaţia „Sigismund Toduţă”  la Concursul Internaţional de Interpretare „Sigismund Toduţă” (2008, Deva), Premiul I la Concursul de interpretare „Marţian Negrea” (2009, Ploieşti), premiul pentru pianist-acompaniator la Concursul de Lied „F. Weiss” (2009, Cluj-Napoca).

Violonistul Radu Dunca a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca sub îndrumarea prof. univ.dr. Nicuşor Silaghi. A câştigat o serie de distincţii şi premii la concursuri de specialitate, printre care Premiul I la Olimpiada Naţională de Vioară în perioada 2002-2009.  Recitalurile solo şi orchestrele filarmonicilor din mai multe oraşe ale ţării l-au adus pe scena principalelor festivaluri româneşti, iar afirmarea în repertoriul cameral a venit cu bursa în cadrul celebrului festival de muzică de cameră SoNoRo. Din 2007 este membru al Orchestrei Naţionale de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, din 2010 face parte şi din orchestra „Notes & Ties”, iar de anul trecut face parte din colectivul Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Violoncelistul András Vilhelem este absolvent al Academiei clujene, sub îndrumarea conf. univ. dr. Vasile Jucan („Cvartetul Transilvan”). A fost distins cu numeroase premii I la concursurile naţionale de la Miercurea Ciuc, Reghin, Odorheiul Secuiesc şi la Concursul Internaţional de interpretare „George Georgescu” (Tulcea). Este membru al Cvartetului „The Mood Quartet”, câştigător al celei de-a XIX-a ediţii a Concursului Mozart. Din 2011 este artist instrumentist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare.

Compania independentă de teatru şi film Create.Act.Enjoy a luat naştere în 2011 şi urmăreşte să contribuie activ la definirea culturii independente din România. În pofida unui context naţional în care activitatea culturală beneficiază de resurse financiare reduse, Create.Act.Enjoy a reuşit să producă mai multe spectacole de teatru, una dintre producţii fiind invitată să reprezinte România la Festivalul Internaţional de Teatru din Kerala, India (2013), unde s-a bucurat de un real succes. Cmpania a iniţiat în septembrie 2012 primul proiect la nivel local de terapie prin artă, care a sporit interesul cadrelor medicale pentru această metodă de terapie alternativă.

Despre invitaţii Festivalul „Colours of Cluj”

Festivalul „Colours of Cluj” este organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană şi Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Group, fiind susţinut şi finanţat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj. Printre partenerii instituționali se numără și Visit Cluj și Centrul de cultură urbană Casino, iar festivalul susține candidatura Clujului la titlul de capitală culturală europeană în 2021.

La „Colours of Cluj”, timp de patru zile, între 1 şi 4 august, 60 de manifestări şi activităţi urmăresc să îi aducă pe clujeni împreună în spaţiul public. Evenimentele includ spectacole de teatru, dans, arte vizuale şi multimedia, concerte şi proiecţii video interactive pe clădiri. Activităţile sunt gândite pentru toate categoriile de vârstă, de la copii la „seniori”, iar participarea la toate evenimentele este gratuită.

„Colours of Cluj” este organizat cu sprijinul Casei TIFF și al TIFF Events. Identitatea si materialele de comunicare vizuală au fost realizate de Bloom Studio. Sponsori: Banca Transilvania, Electrogrup, PMA, Lecom. Parteneri media: ClujLife, Zile şi nopţi, Magic FM, TVR Cluj, Transilvania Reporter, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Revista Bulevard, Citynews, Transindex.

Filmul de prezentare al festivalului „Colours of Cluj” poate fi vizualizat la linkul http://vimeo.com/67643813, iar informaţii suplimentare sunt disponibile pe pe site-ul www.coloursofcluj.ro şi pe pagina de Facebook Colours of Cluj Festival.

Organizator:

 

 

Facebook

Twitter @coloursofcluj