In mod evident, fiecare etapa a vietii este frumoasa, iar batranetea nu face exceptie. Pentru seniori, nimic nu poate fi mai placut decat sa se bucure de timp de calitate petrecut alaturi de copii si nepoti.

Cu siguranta bunicilor le place sa se joace cu cei mici, sa ii scoata in parc, sa le spune povesti si sa petreaca timpul in compania acestora. Pentru seniorii care se bucura de acest privilegiu, cu siguranta batranetea este cea mai frumoasa etapa a vietii.

Exista insa si seniori care sunt afectati de batranete, si de unele afectiuni care pot veni la pachet cu acestea, iar boala Parkinson este una dintre acestea. Seniorii care se confrunta cu o asemenea afectiune, cu siguranta au nevoie de sprijin, deci ideal ar fi sa isi traiasca restul zilelor in azile de batrani in Bucuresti.

De ce in azile de batrani? Pentru ca aceasta afectiune va evolua pana in stadiul in care seniorii vor avea nevoie sa fie asistati chiar si la toaleta. Fiind singuri insa, le va fi greu sa mearga singuri sa-si faca nevoile, sa faca dus, etc.

In schimb, la azil vor avea toate conditiile pentru o batranete fara griji. Pana atunci insa, iata in continuare ce trebuie sa stiti despre aceasta boala care le poate afecta batranetea.

Boala Parkinson este un tip de tulburare de miscare care poate afecta capacitatea de a desfasura activitati comune, zilnice. Este o boala cronica si progresiva, ceea ce inseamna ca simptomele se inrautatesc in timp.

Se caracterizeaza prin cele mai frecvente simptome motorii, cum ar fi tremuratul (o forma de agitare ritmica) sau rigiditate a muschilor si lentoare a miscarii, dar se manifesta si in simptome nemotorii, inclusiv probleme de somn, constipatie, anxietate, depresie si oboseala, printre altele.

Cum este diagnosticata boala Parkinson?

Boala Parkinson este de obicei diagnosticata clinic, ceea ce inseamna ca un medic cauta prezenta sau absenta posibilelor simptome ale bolii Parkinson intervievand pacientul si efectuand un examen neurologic detaliat.

Desi in prezent nu exista un test definitiv pentru Parkinson, acesta boala poate fi adesea identificata de un neurolog general, care este instruit pentru a diagnostica si trata tulburarile neurologice. Pentru a evita diagnosticarea gresita, se recomanda consultarea cu un specialist in tulburari de miscare (MDS).

Un specialist in tulburari de miscare este un medic care a urmat o pregatire suplimentara subspecializata in diagnosticul si tratamentul tulburarilor de miscare, cum ar fi Parkinson, dupa formarea in neurologie generala.

Prezentare generala a simptomelor

Simptomele Parkinson pot fi impartite dupa cum urmeaza:

  • Simptome motorii – simptome care implica miscarea, cum ar fi tremor si rigiditate.
  • Simptome nemotorii – simptome care nu sunt legate de miscare, cum ar fi oboseala, depresia si durerea.

In plus, medicii impart si simptomele in simptome primare si secundare. Simptomele primare sunt cele mai vizibile sau importante simptome. Cele trei simptome principale ale Parkinsonului sunt toate simptome motorii: tremur, rigiditate si lentoare a miscarii (bradikinezie). Echilibrul si postura sunt de asemenea afectate pe masura ce Parkinson progreseaza, astfel incat dezechilibrul postural este uneori vazut ca al patrulea simptom primar.

Simptomele secundare sunt simptome mai putin evidente, care inca au un impact asupra calitatii vietii. Acestea pot fi fie motorii, fie nemotorii. Parkinson este o afectiune foarte individuala, cu simptome care variaza foarte mult de la o persoana la alta. O gama foarte larga de simptome este asociata cu Parkinson si nu toata lumea va experimenta fiecare simptom.

Simptomele tind sa apara treptat, in mod normal in doar o parte a corpului la inceput, desi ambele parti vor fi afectate in cele din urma. Pe masura ce Parkinson progreseaza, simptomele apar si se dezvolta la ritmuri diferite la diferite persoane. La multi oameni simptomele fluctueaza; de asemenea, de la o zi la alta persoana care se confrunta cu aceasta afectiune are zile „bune” si „rele”.

Acum ca ati aflat ce este boala Parkinson, ati descoperit si simptomele care sunt asociate acestei afectiuni, cu siguranta intelegeti de ce seniorii care se confrunta cu aceasta afectiune, nu trebuiesc lasati singuri.

Acestia au nevoie sa fie supravegheati si ajutati. De aceea, este important sa isi petreaca ultima perioada a vietii intr-un azil de batrani. Atat seniorii care au Parkinson cat si cei care nu sufera de aceasta afectiune sau de alte afectiuni, au parte de cele mai bune conditii la azil.

Personalul azilului le ofera acestora cele trei mese principale ale zilei (plus desert). In plus, in afara de mancare, seniorii primesc la azil si medicamentele dupa cum le-a recomandat medicul.

La azil, seniorii sunt asistati chiar si la toaleta, sunt ajutati sa faca dus daca este cazul, si sunt mereu imbracati in haine curate, dorm in paturi care au asternuturile curate. Practic, traiesc ultima perioada a vietii avand tot ceea de ce au nevoie. Pentru seniori, in special pentru cei cu aceasta afectiune, este mai usor la azil decat acasa.